2020. június 18., csütörtök

Újra reményt jelenthet a vakok számára a jövőre nyíló budapesti intézet: „Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb tömegesen tudjuk visszaadni az emberek látását”

Interjúban mesélt a tervek szerint jövőre nyíló, fővárosi kutatóközpontról, illetve az ott alkalmazni kívánt, egyedülálló módszerről dr. Hillier Dániel.
Dr. Hillier Dániel Fotó: Georg Kosche, Institute of Molecular and Clinical Ophthamology Basel

Felcsillant a remény, ami a vakok látás-visszanyerését illeti! Egy egyedülálló kutatóközpont nyílhat a tervek szerint 2021-ben Budapesten, amely világszinten is szenzációnak számító, forradalmi módszerekkel tervez segíteni a látáskárosultakon. Erről beszélt a Ripostnak adott interjújában a TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet kutatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, dr. Hillier Dániel.

Mint mondja, egy, emberre teljesen veszélytelen vírus segítségével szeretnék elérni, hogy újra teljes életet élhessenek a vakok is.

„Az emberek fele amúgy is találkozik vele élete során, de az emberben nem tud szaporodni. Ezt a vírust egy injekcióval juttatjuk a szembe, és a retina megvakult, fényérzékenységét elveszített sejtjeiben beindítja egy új fehérje termelését, amely által a retina újra érzékennyé válik a fényre” – kezdte a lapnak az orvos, aki elárulta: nagyon fontos a kezelés sikerességét illetően, hogy minél hamarabb alkalmazzák a terápiát, amikor még a retinán vannak fényérzékeny területek is.

„Ahhoz, hogy ezt a még megmaradt látást ne zavarjuk meg, új módszerünkben a kígyók hőérzékelése vezetett minket a megoldáshoz. Ezek az állatok ugyanis képesek hőérzékelő szenzorukkal az emberi szemnek láthatatlan infravörös fényt is látni.”
Fotó: Dasha Nelidova, Institute of Molecular and Clinical Ophthamology Basel

Emellett egy úgynevezett bionikus szemüveget is igénybe vesznek, amely visszajelzést ad a felhasználó környezetében található dolgokról.

„A kamerája a normális szem számára látható világ képét átalakítja és infravörös képként a retinára vetíti. De még ez sem elég, mert túl gyenge lenne a jel ahhoz, hogy az agyunk érzékelje. Ezért nano, vagyis egészen aprócska méretű aranyrudacskákat is elhelyezünk a retinában, ezek szolgálnak antennaként.”

A világszinten egyedülálló technika a vakok nagyrészének tud majd segítséget nyújtani, Hiller szerint amíg épek a látóidegek, addig működőképes lehet a terápia. A vakon született-, illetve a megvakul embereknek is alapvetően alkalmasak az „újralátásra”, a látóideg-roncsolódás főleg a zöld hályogban szenvedő betegeknél áll fent. Rajtuk sajnos ez a módszer nem tud segíteni, de vannak már reményre okot adó kísérletek erre a problémára is.

Akiken azonban sikeresen elvégezték a kezelést, nem szorulnak rá további korrekcióra, a terápia végleges látás visszanyerést nyújthat.

„Korosztályonként eltérő mértékű lehet a siker, mert az agy fiatalabb korban jobban tud alkalmazkodni a terápiához. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb tömegesen tudjuk visszaadni az emberek látását. Reményeink szerint jövőre Budapesten létrejöhet ez a kutatóközpont.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...